Pontosan mi történik a laborban?

Kutatási módszerek

Gyakori kérdések

Regisztráltam a honlapon, mi történik ezután?

A regisztráció során munkatársunk felveszi gyermekét adatbázisunkba. Gyermeke adatait egy biztonságos, jelszóval védett adatbázisban tároljuk, melyhez csak a kísérletet vezető kutatók és a behívást végző asszisztensek férhetnek hozzá. Minden kutatásunkat speciális életkori övezetben folytatjuk, amikor indul kutatásunk gyermeke korosztályában, telefonon fogjuk keresni Önt. A telefonos egyeztetés során igyekszünk megtalálni a család számára legmegfelelõbb idõpontot a látogatásra. A részvétel természetesen minden kutatásunk esetében önkéntes és az időpont bármikor módosítható vagy lemondható.

Adatkezelési tájékoztatónkat itt olvashatják.

Hogyan zajlik az online kutatás?

Az interaktív online vizsgálataink sok szempontból hasonlóan zajlanak, mint a személyes találkozók. Amikor a gyermek olyan korosztályba kerül, amelyben éppen folyamatban van kutatásunk, e-mailben és/vagy telefonon megkeressük Önöket ennek részleteivel. Amennyiben érdeklődnek ez iránt, összekötjük Önöket e-mailben a vizsgálatot vezető kollégánkkal. A pontos időpontról vele egyeztetnek, továbbá ő osztja meg a levelezésben a részvétel menetének részleteit és technikai feltételeit, és a kutatáshoz kapcsolódó tájékoztató-beleegyező nyilatkozatot is.

Az interaktív helyzetek pontos menete kutatásról kutatásra kisebb mértékben különbözhet, ám általánosságban véve csupán egy csendes szobára, laptopra/asztali gépre, hangszóróra és mikrofonra, valamint webkamerára van szükség a részvételhez. A helyzetek hossza is eltérhet kisebb mértékben, de a személyesen zajló vizsgálatokhoz hasonlóan legfeljebb 15-25 percet vehetnek igénybe.

A vizsgálat elején a kutatásvezető ismét tájékoztatja Önöket a kutatás fontosabb részleteiről, majd képernyőfelvétel segítségével rögzíti mind az Ön, mind – 3 évnél idősebb gyermekek esetén – gyermeke beleegyezését a vizsgálatba. Magáról az interaktív helyzetről is videófelvétel készül a képernyő rögzítésének segítségével. A felvételek tárolása az adatkezelési szabályaink szerint szigorúan bizalmasan, jelszóval rögzített számítógépen, illetve külső tárolón történik. Ezzel kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak kollégáinkhoz bizalommal az elte.babalabor@gmail.com, vagy az babalabor@ppk.elte.hu címen.

Milyen biztonsági intézkedéseket hozott meg a labor a COVID-19 kapcsán?

A COVID-19 kapcsán laborunk biztonsági óvintézkedéseket hozott meg, mint a felületek és játékok fokozottabb fertőtlenítése, a szobák folyamatos utcai szellőzésének biztosítása, stb.

A vizsgálatok alatt kísérletvezetőink végig arcmaszkot viselnek, amely kötelező a gyermekek kísérőinek számára is.

Amikor munkatársaink megkeresik Önöket, hogy időpontot egyeztessenek egy kutatásunkban való részvételhez, részletesen tájékoztatjuk Önöket intézkedéseinkről. További, ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdéseikkel forduljanak kollégáinkhoz bizalommal az elte.babalabor@gmail.com, vagy az babalabor@ppk.elte.hu címen.

Hogyan lehet a legegyszerűbben megközelíteni a babalabort?

A babalabor tömegközlekedéssel és autóval is megközelíthető. Címünk: 1064 Budapest, Izabella utca 46. Ha villamossal jönnek (4, 6), az Oktogonnál kell leszállni, az Izabella a 4. keresztutca. Kisföldalattival a Vörösmarty utcai megállótól (Bábszínház) az első keresztutca. A 76-os és a 73-as trolik szinte előttünk állnak meg.
Parkolási lehetőség csak az utcán van, sajnos nem ingyenes.

Mit hozzunk magunkkal a babalaborba?

Nem szükséges semmiféle hivatalos iratot hozni, illetve a kutatásban való részvételnek nincsen költsége.

Jöhet-e testvér is?

Természetesen igen, őket is számos játék várja játszószobánkban! Mind a kis- és nagytestvéreket, családtagokat szeretettel látjuk! A behíváskor kérjük jelezzék, ha testvér is jönne, így tudunk egyeztetni asszisztenseinkkel, akik a kísérő testvérekre oda tudnak figyelni a kutatás időtartama alatt.

Tisztába tehetem, megszoptathatom kisbabámat a babalaborban?

Természetesen igen, igyekszünk a babák napirendjéhez, igényeihez igazodni! Igény szerint külön szobát is tudunk biztosítani.

Van-e bármilyen kockázata a kutatásoknak?

Nincsen, kutatásaink teljesen biztonságosak, leginkább egy játszóházi élményhez hasonlítanak. Vizsgálataink a babák számára szórakoztató, játékos helyzetben történnek. Ön mindvégig gyermeke mellett maradhat, a legtöbb kísérlet során a babák édesanyjuk ölében ülve követhetik végig az eseményeket. Természetesen a szülő kérésére bármikor megszakíthatóak a kísérletek, illetve ha a babánál arra utaló jelet látunk, hogy nem érzi jól magát, a vizsgálatot abbahagyjuk.

Hogyan értesülhetek egy-egy vizsgálat eredményéről?

Egy-egy babavizsgálat lezárulása általában hosszú folyamat: a vizsgálatok után még a kutatókat az adatok feldolgozása és a statisztikai számítások várják. Amíg az adatfeldolgozás folyik, a vizsgálatokat megörökítő felvételeket a Pszichológiai Intézetben elzárva őrizzük. Az eredményeket tudományos előadások, tanulmányok, illetve tananyagok formájában adjuk közre – és elérhetővé tesszük többek között, itt, a honlapunkon is. Gyermeke adatait bizalmasan kezeljük, ezekben a tanulmányokban az eredményeket kizárólag összesítve elemezzük, gyermeke külön, név szerint nem lesz megemlítve, és semmiféleképpen sem lesz beazonosítható.

Mit tegyek, ha nem szeretnék több kutatásban részt venni?

A kutatásokban való részvétel mindig önkéntes. Ha nem szeretné, hogy többet felkeressük kutatásainkkal kapcsolatban, az elte.babalabor@gmail.com e-mail címen kérheti, hogy regisztrációját töröljük.

További kérdések felmerülése esetén írjon nekünk az elte.babalabor@gmail.com e-mail címre, örömmel válaszolunk!

Kapcsolat

ELTE Babalabor1064 Budapest,

Izabella utca 46.

(+36) 30 806 3000/5654

elte.babalabor@gmail.com

babalabor@ppk.elte.hu